Welke soorten fotocamera statieven zijn er en welke zijn geschikt voor u?

Er zijn veel verschillende soorten statieven. In principe kan het volgende worden genoemd:

  • Driepoot
  • Tafelstatief
  • Gorillapod / klem statief
  • Klein statief
  • Zitzak
  • Snoerstatief

Elk van de genoemde varianten heeft bepaalde voor- en nadelen. Afhankelijk van waar en wat je wilt fotograferen en hoeveel geld je wilt uitgeven, zullen sommige beter en andere slechter voor je zijn. We zullen ook kijken naar de verschillende soorten statieven en hun plus- en minpunten.

Wat is een statief en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het statief is het klassieke statief. Een statief, ook wel een statief genoemd, heeft drie verstelbare pootelementen, die het mogelijk maken om het stabiel op te stellen onder verschillende bodemomstandigheden – of het nu op rotsen, zand, water of andere plaatsen is.

VoordelenNadelen
StabielMogelijk moeilijk
StabielMogelijk duur
Snelle aanpassing

Een statief is flexibel en biedt een veilige standaard voor uw camera. Een statief met meerdere poten is ideaal voor snelle en frequente locatiewisselingen of voor foto’s met een lange belichtingstijd. In tegenstelling tot een monopod biedt het statief u meer ondersteuning.

Wat is een tafelstatief en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een tafelstatief is een klein statief. Omdat het veel kleiner is, is het ook veel goedkoper dan een conventioneel statief, maar niet zo stabiel.

Het grootste voordeel van het tafelstatief is dat het zeer compact is, maar ook dit heeft als nadeel dat de standhoogte zeer laag is, d.w.z. dat het statief op een stevige basis moet worden geplaatst, anders is het te laag.

VoordelenNadelen
Klein formaatLage werkhoogte
Laag gewichtMeestal niet geschikt voor zware apparatuur
Kosteneffectieve variant van een statief

Het is zeer geschikt voor u als u een kleine camera of videocamera heeft, voor grotere apparaten zoals een spiegelreflexcamera is het helaas niet geschikt.

Wat is een Gorillapod en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een Gorillapod is een soort flexibel minidriepootje met flexibele poten. De poten kunnen gedraaid en gebogen worden zodat u het statief gemakkelijk overal kunt bevestigen. Een Gorillapod is licht en klein en kan gebruikt worden als reisstatief. U kunt hem gemakkelijk in uw bagage opbergen en overal mee naartoe nemen.

De veelzijdigheid van de Gorillapod statieven biedt een enorm voordeel. U kunt ze op elke ondergrond of op de statieftas op de grond plaatsen of u kunt ze ergens bevestigen zoals op autodaken, parkbanken, deurklinken, masten of bomen.

VoordelenNadelen
RobuustGeringe scherptediepte
CompactNiet zo goed voor groothoekopnames
Ultralicht
Oneffenheden in de grond kunnen eenvoudig worden geëgaliseerd

De Gorillapod kan gebruikt worden voor lichte camera’s, maar ook voor zware DSLR’s. Vooral als je op reis bent kun je vaak op plaatsen komen waar je geen echt statief kunt gebruiken, bijvoorbeeld in een kerk of andere historische gebouwen. Hiervoor is een Gorillapod precies het juiste ding.

Vooral voor macro-opnamen is de Gorillapod zeer geschikt, maar voor opnamen van ver weg moet je de Gorillapod ergens verderop monteren, omdat de werkhoogte meestal laag is.

Wat is een mini statief en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het minidriepootje de kleinste versie van een reisstatief. Vaak is een ministatief helemaal niet nodig, want als je camera plat is, kun je hem gewoon op een rechte ondergrond plaatsen in plaats van op een statief.

VoordelenNadelen
Zeer kleinOnstabiel
UltralichtStevige ondergrond vereist

Als het geen vlakke onderzijde heeft, is een ministatief aan te bevelen, dat ultralicht en klein is en daarom in elke tas past. Het ministatief is ook bijzonder praktisch voor smartphones om zonder wiebelen foto’s te maken.

Wat is een zitzakstatief en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De zitzak is een goedkope en goede manier om je camera te stabiliseren. Een zitzak is als een zitzak voor je camera. Het is gevuld met kleine plastic bolletjes, graniet, rijst, bonen of iets dergelijks en kan zich dus perfect aanpassen aan elk oppervlak (bv. bewortelde of oneffen grond, boomtakken en dergelijke).

De bouw en ontmanteling is nauwelijks het vermelden waard. Je plaatst je zitzak waar je hem wilt, zet je camera erop en je bent klaar. De meeste zitzakken hebben ook een waterafstotende bodem. Als je het ook nog eens in het vuil legt, is het eenvoudig om het weer schoon te maken.

VoordelenNadelen
RendabelTamelijk zwaar
De camera heeft een schokabsorberende onderlaagNeemt veel ruimte in beslag
Past zich goed aan het bodemoppervlak aanGeen goede montage van de camera, zet hem gewoon neer.

Een zitzak is relatief licht en is geschikt voor zowel een kleine compactcamera als een grote en zware full-frame camera. Het is ideaal voor natuur-, macro- en nachtopnames.

Een klein pluspuntje: als je de tas in je fototas draagt, beschermt hij je camera ook tegen schokken. Als u geld wilt besparen, kunt u ook uw eigen bodemtas maken.

Aankoopcriteria: U kunt deze factoren gebruiken om driepoten te vergelijken en te beoordelen

In de volgende sectie laten we u kennismaken met de belangrijkste criteria voor het vergelijken en evalueren van statieven. Op deze manier kunt u beter beslissen welk model het beste bij u past.

Bij het overwegen van de aanschaf van een reisstatief moet zeker rekening worden gehouden met de volgende punten. Als u zich oriënteert op deze kenmerken, dan kan er niets misgaan als u een statief koopt:

  • Gewicht
  • Grootte
  • Stevigheid
  • Behandeling / Flexibiliteit
  • Minimale en maximale statiefhoogte
  • Materiaal
  • Statiefkop

Voordat u uw statief koopt, moet u er eerst over nadenken. Elke fotograaf heeft andere eisen aan zijn statief. Daarom zullen sommige modellen beter en andere minder geschikt voor u zijn. Het is een voordeel als je al weet in wat voor soort foto’s je vooral geïnteresseerd bent. U moet ook weten hoe zwaar uw apparatuur is voordat u deze koopt.

Er zijn enkele criteria waaraan een goed reisstatief in ieder geval moet voldoen. Omdat het onze constante begeleider is op reizen, zijn gewicht en verpakkingsgrootte van doorslaggevend belang. Maar je moet ook aandacht besteden aan de behandeling en stabiliteit.

Gewicht

Het gewicht van uw statief is een zeer belangrijk aankoopcriterium. Een reisstatief moet zo weinig mogelijk wegen. Je neemt het tenslotte overal mee naartoe. U draagt het niet alleen mee op uitstapjes, maar ook op excursies, stedentrips, wandeltochten, enz.

In de regel geldt: hoe gemakkelijker hoe beter. Je rug zal je er dankbaar voor zijn. Gemiddeld wegen reisstatieven tussen de 1 en 1,5 kilogram. Zware statieven, ook bekend als studiostatieven, zijn niet geschikt om urenlang meegesleept te worden.

Een reisstatief mag nooit meer dan 2 kg wegen. Dit klinkt misschien niet veel, maar we willen natuurlijk elke onnodige kilo op onze rug besparen tijdens een uitgebreide wandeltocht.

Grootte

Een ander criterium is de grootte van uw statief, hoe kleiner hoe makkelijker het is om het in te pakken en mee te nemen waar u ook gaat. Een van de belangrijkste kenmerken van een reisstatief is dat het kleiner is dan een conventioneel statief. Uw reisstatief mag geen problemen veroorzaken bij het inpakken.

Het moet snel en gemakkelijk op te bergen zijn in uw koffer, rugzak, cameratas of andere zaken en mag niet te veel ruimte innemen. Als u vaak met het vliegtuig reist, moet u ook de grootte van de verpakking goed in de gaten houden. Om ervoor te zorgen dat uw statief in uw handbagage past, mag de verpakking niet groter zijn dan 60 cm.

Meerdere beensegmenten die in elkaar geschoven kunnen worden maken het vaak nog kleiner. Helaas betekent een kleine verpakking meestal ook een besparing op de werkhoogte.

Stabiliteit

Stabiliteit is een must voor elk statief. Zelfs een zware camera moet de juiste houvast krijgen. Aangezien de meeste buitenfotografie plaatsvindt, moet het statief wind- en weerbestendig zijn en bestand zijn tegen zware omstandigheden, zoals sterke wind aan de kust.

Let daarom bij de aanschaf van uw statief op de draagkracht van uw statief. In de regel wordt voor elk statief een waarde voor het maximale draagvermogen gegeven. Deze waarden beginnen meestal bij 1 kg. Sommige reisstatieven kunnen zelfs tot 8 kg of meer dragen. Veel statieven kunnen vaak meer gewicht weerstaan dan de fabrikant aangeeft, maar daar moet u niet op vertrouwen.

Simpel gezegd, zware driepoten zijn meestal stabieler. Hoeveel gewicht je op je statief kan plaatsen hangt voornamelijk af van de afwerking, het gewicht en het materiaal.

Sommige statieven hebben ook spikes om nog meer stabiliteit te bieden. Anderen hebben een haak aan de middelste kolom waaraan u extra gewicht kunt bevestigen (bijvoorbeeld een rugzak) om het statief meer steun te geven.

Als een statief veel beensegmenten heeft, is het flexibel als het gaat om maataanpassing en vouwen, maar helaas heeft dit meestal een negatief effect op de stabiliteit. Het is belangrijk dat u het statief ook aan uw apparatuur en motieven aanpast – hoe zwaarder de camera en de lens zijn, hoe stabieler het statief moet zijn.

Carbonstatieven zijn meestal stabieler en lichter dan aluminium statieven. Maar de prijs van een carbonstatief is veel hoger.

“Er zijn verschillende materialen voor het materiaal – aluminium is licht, stabiel en ongevoelig voor mechanische belasting. Carbon is zeer licht en stabiel. Hout is zwaarder, maar heeft goede dempingseigenschappen – je moet kiezen tussen gewicht, stabiliteit of comfort). Je moet er ook voor zorgen dat je de statiefpoten extreem kunt spreiden (ideaal voor het fotograferen in de buurt van de grond). Een statiefkop of kogelkop moet zeer stabiel zijn, zodat u een goede stabiliteit heeft bij het afstellen van de camera (vooral in staand formaat). Een vervangbare cameraplaat zou vandaag de dag vanzelfsprekend moeten zijn.”

Behandeling / Flexibiliteit

Ook de bediening van het statief is belangrijk. Het ideale reisstatief moet snel en eenvoudig te monteren en te demonteren zijn. Als we op reis zijn, willen we ontspannen en genieten en geen kostbare tijd en zenuwen verspillen aan het demonteren en opzetten van het statief. Voor een goede behandeling moet het materiaal ook van hoge kwaliteit zijn. Voor een snelle montage is bijvoorbeeld een klem beter geschikt dan een schroefstop.

Als u meerdere camera’s heeft en ook gebruik maakt van snelspanplaten, kunnen deze een grote hulp zijn bij de montage en demontage. De snelspanplaten worden eenvoudig op de camera’s geschroefd en zo kunt u de camera die u wilt gebruiken eenvoudig in het statief klemmen. Een meer gedetailleerde uitleg vindt u hieronder.

Sommige statieven hebben ook een geïntegreerde waterpas. Dit is een grote hulp bij het uitlijnen van de camera, omdat je snel en gemakkelijk weet of hij recht is of niet.
Wist je dat er al eeuwenlang statieven bestaan?

In het verleden werden vooral zelfgemaakte houten statieven gebruikt. Sindsdien is er veel gebeurd in de technologie en we kunnen ons verheugen op verdere ontwikkelingen in de toekomst.

Minimale en maximale werkhoogte

Elk statief heeft een minimum en een maximum hoogte. Afhankelijk van de objecten die u wilt fotograferen, is de minimum- of maximumhoogte voor u interessant. Hier is het belangrijk om te weten in wat voor soort fotografie je het meest geïnteresseerd bent.

Voor macrofotografie, close-ups en speciale kijkhoeken is de minimale statiefhoogte cruciaal. Macrofotografie is de plek waar kleine dingen groot en dichtbij komen. Het doel is vaak om de schaal van de objecten te behouden. Daarom moet uw statief een lagere hoogte hebben.

Als je meer geïnteresseerd bent in groothoekfotografie, bijvoorbeeld landschaps- of architectuurfoto’s of portretten, moet je aandacht besteden aan de maximale werkhoogte.

Materiaal

Carbon of aluminium? U moet ook aandacht besteden aan het materiaal, want het heeft grote effecten op de stabiliteit en het gewicht, maar helaas ook op de prijs. Reisstatieven zijn meestal gemaakt van carbon of aluminium. Natuurlijk zijn er ook andere materialen zoals plastic of roestvrij staal.

Zoals reeds vermeld, zijn carbonstatieven stabieler en lichter dan aluminium statieven, maar ook veel lichter. Schuim of rubber op de poten kan het gemakkelijker maken om het statief te dragen, vooral bij koud weer.

Statiefkop

Het statief wordt meestal aangeboden met een bepaald statiefkopje. Simpel gezegd zijn er 2-weg-neiging, 3-weg-neiging en kogelkop. 2-weg-neiging worden nauwelijks meer gebruikt, omdat je de camera niet meer 90 graden kunt draaien, omdat dit noodzakelijk is voor portretfotografie.

De kogelkop is de lichtste en meest verspreide variant. Ze zijn vooral populair voor portretten, maar het is niet altijd gemakkelijk om de kogelkop perfect symmetrisch uit te lijnen. De 3-weg panhead kan ook een “all-rounder” genoemd worden, omdat hij voor alle soorten opnamen gebruikt kan worden.



0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *