Wat is een statiefkop?

Er zijn veel verschillende soorten statiefkopjes. Meestal wordt een statief met een bepaald hoofd aangeboden. Men kan grofweg onderscheid maken tussen 2-weg-neiging, 3-weg-neiging en kogelkoppen. Een 2-weg panhead wordt nauwelijks meer te koop aangeboden, omdat het niet meer mogelijk is om de camera horizontaal te draaien (bijv. voor portretfotografie).

“Naast de gewichtsvoordelen moet een statief voor het reizen ook goed verwerkt zijn voor uitschuifbare telescopische poten. Of het nu gaat om zand, zout, vuil of ijs, goede statieven trotseren hier met duurzame goede sloten, die in het beste geval kunnen worden gedemonteerd en gereinigd.”

Als je precieze foto’s wilt maken, zoals in de product- of architectuur- en landschapsfotografie, is een 3-weg panhead een goede keuze, omdat deze precieze instellingen mogelijk maakt. 3-Weg Panheads zijn meestal erg zwaar en daarom niet geschikt om mee te nemen.

De kogelkop is ideaal voor op reis omdat het de lichtste variant is. Sommige kogelkoppen kunnen 360 graden worden gedraaid, waardoor ook panorama-opnamen kunnen worden gemaakt, dit worden panoramakogelkoppen genoemd. Bij de aankoop van een statief moet u er ook voor zorgen dat het statiefkopje uitwisselbaar is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *