Reisstatief voor je fotocamera

U houdt ervan om uw reizen vast te leggen met zoveel mogelijk foto’s? Maar je reist vaak alleen en houdt er niet van om vreemden om hulp te vragen? Misschien moet je een reisstatief kopen. Een statief zal u helpen uw foto’s te nemen zonder dat u mensen om hulp hoeft te vragen. Dit geeft u niet alleen professionele beelden, maar bespaart u ook het gedoe van het sorteren van de wazige beelden aan het eind van de dag.

Als u op zoek bent naar een stevig statief, moet u onze gids lezen. In onze grote reisstatief test laten we u kennismaken met verschillende modellen en leggen we al hun voor- en nadelen uit. Op deze manier kunt u dan, op basis van onze aankoopcriteria, het voor u meest geschikte statief kopen.

Het belangrijkste in het kort

  • Reisstatieven helpen u om uw foto’s er beter en professioneler uit te laten zien. Met een statief kunt u wiebelige foto’s maken en uw camera beter uitlijnen.
  • Het belangrijkste aan een reisstatief is dat je het overal mee naartoe kunt nemen. Daarom moet het zo klein en licht mogelijk zijn. Het moet ook stevig en robuust zijn.
  • De prijs van uw reisstatief kan sterk variëren afhankelijk van merk, materiaal en kwaliteit. Het is belangrijk dat u uw statief altijd aanpast aan het type en het gewicht van uw apparatuur n uw motieven.

Het reisstatief met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Onze prijswinnaar in deze rangschikking werd ook door Amazon bekroond met de Amazon’s Choice – en niet zonder reden natuurlijk: Het Rollei Compact reisstatief is zeer licht en heeft een praktische verpakkingsmaat van slechts 31,5 cm. Het is compatibel met Arca Swiss en wordt geleverd met een kogelkop en een mooie statieftas.

Met een maximale hoogte van 134 cm en een minimale hoogte van 32 cm is zowel landschapsfotografie als macrofotografie eenvoudig mogelijk. Speciaal ontworpen voor buitenfotografie, is dit product ook geschikt voor DSLR-camera’s. Een handige handleiding is bij de levering inbegrepen.

De beste all-round reisstatistieken voor alle soorten reizen

Rollei is een Duits bedrijf en verkoopt professionele foto- en videostatieven, maar ook actiecamera’s en fotoaccessoires. De Rollei C5i is gemaakt van lichtgewicht aluminium en biedt de nodige stabiliteit, zelfs voor zware DSLR-apparatuur. Met een kleine verpakking en een leeggewicht van slechts twee kilo is het geschikt voor bagage. Zelfs lange belichtingstijden zouden voor het statief geen probleem moeten zijn.

Het statief kan ook worden omgebouwd tot een monopod en kan met weinig moeite voor langere periodes worden vastgehouden. Dankzij de snelspanplaat kan de camera in één eenvoudige stap worden losgemaakt. De Rollei C5i kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Gewicht / Verpakkingsgrootte
De Rollei C5i C5i weegt 1,6 kg. Als je het lang bij je draagt, kan dit merkbaar zijn. Het is echter nog steeds relatief licht. De carbon versie is 300 g lichter, maar ook veel duurder.

De verpakkingsmaat van het statief is 12 x 12 x 12 x 43 cm. Zo past hij gemakkelijk in een tas, koffer of rugzak.

Maximaal draagvermogen / stabiliteit
De Rollei C5i is zeer stabiel en kan een gewicht tot 8 kg dragen. Het biedt de nodige stabiliteit, zelfs voor zware DSLR-apparatuur.

Minimale en maximale statiefhoogte
De minimale hoogte is 21,5 cm. Als u uw camera nog dichter bij de grond wilt hebben, kunt u de middelste kolom omkeren en direct op de grond foto’s maken. Het fotograferen van kleine objecten of documenten, maar ook van planten en insecten is geen probleem. De statiefpoten storen niet.

De maximale werkhoogte is 159 cm. Dit is een aanzienlijke hoogte, vooral voor de kleine verpakkingen en zou ook voldoende moeten zijn voor lange fotografen.

Het beste universele reisstatief voor mobiele telefoon, camera en actiekamer

Het Lurk 3in1 mini statief met zijn flexibele en robuuste poten is zeer geschikt om shakeless foto’s te maken met uw digitale camera, actie cam of smartphone. Het statief kan niet alleen op vlakke oppervlakken worden bevestigd, maar ook op takken, palen en stenen oppervlakken.

Zelfs zware camera’s kunnen met het statief worden bevestigd. Er dient echter opgemerkt te worden dat de korte voeten niet voor elk fotomotief geschikt zijn. Foto’s kunnen alleen net boven de grond worden genomen zonder een natuurlijke verhoging. Door het praktische vouwmechanisme past het minidriepootje in elke zak.

Het beste reisstatief met omkeerbare middenkolom

Het Rollei Compact Traveler No 1 reisstatief probeert de drie grootste uitdagingen van een reisstatief aan te gaan. De draaibare poten maken het zo klein mogelijk en het ultralichte hightech carbon materiaal houdt het gewicht van het statief onder de 1 kilogram.

Ondanks zijn compactheid en lichte gewicht hoeft de Rollei Compact Traveler bij de maximale belasting geen besparingen te accepteren, omdat hij volgens de fabrikant tot 8 kg kan weerstaan. Het is verkrijgbaar in zwart, titanium, rood, oranje en blauw. Maar volgens de beoordelingen van klanten lijkt oranje meer op rood.

Gewicht / Verpakkingsgrootte
De Rollei Compact Traveler No 1 weegt 0,98 kg, iets minder dan een kilo. Voor zijn grootte en draagvermogen is het gewicht zeer laag. Dit komt door het materiaal, want koolstof is een zeer licht maar stabiel materiaal.

Als goedkoper alternatief is de Rollei Compact Traveler No 1 ook verkrijgbaar in aluminium. Deze versie weegt echter 22 gram meer en is veel minder stabiel en belastbaar dan de carbon versie. Aan de andere kant is het bijna de helft goedkoper.

De poten zijn 180 graden gevouwen voor transport. Dit verkleint de verpakkingsgrootte tot slechts 9 x 9 x 33 cm. Zo kunt u het gemakkelijk meenemen in uw handbagage. Een statieftas is ook bij de prijs inbegrepen.

Maximaal draagvermogen / stabiliteit
Om de stabiliteit te verhogen, is er een haak op de middelste kolom aangebracht waaraan een extra gewicht kan worden bevestigd. De middelste kolom zelf kan met een draaivergrendeling worden versteld.
De rubbernoppen van de voeten kunnen worden verwijderd, daaronder zitten spijkers, waarmee het statief een betere grip krijgt op het terrein.

De poten bestaan uit vier elementen, die met een draaislot geopend kunnen worden. U kunt alle vier de elementen ook eenvoudig met één handbeweging tegelijk openen, dan de poten uitstrekken en weer individueel vergrendelen. Uiteraard worden de poten van element tot element steeds dunner, zodat de constructie niet in maximaal uitgeschoven positie moet worden geduwd.

Volgens de fabrikant is de Rollei Compact Traveler No. 1 bestand tegen een gewicht tot 8 kg. Dus ook geschikt voor zwaardere camera’s inclusief lens.

Minimale en maximale statiefhoogte
De minimale statiefhoogte voor de Rollei Compact Traveler is 34 cm. Als deze hoogte te hoog is voor macrofotografen, is er een eenvoudige truc waarmee u uw statief ondersteboven kunt gebruiken en de hoogte tot een minimum kunt beperken. De draaibare statiefkopjes maken het mogelijk om macro-opnamen dicht bij de grond te maken, wat anders alleen mogelijk zou zijn met extra apparatuur. Lees hieronder meer over hoe dit werkt in de FAQ.

De maximale werkhoogte is 142 cm bij volledig uitgeschoven poten. Dit komt overeen met een zelfgewicht/belastingsverhouding van 1/8 en is een voldoende en comfortabele hoogte.

Wat is een reisstatief geschikt voor en voor wie?

Het primaire doel van een camerastatief is het stabiliseren en fixeren van uw camera of videocamera. Hierdoor is een exacte uitlijning mogelijk en kunt u een foto maken zonder te wiebelen. Vooral bij slechte lichtomstandigheden is het zeer moeilijk om een scherpe foto te maken zonder statief.

Natuurlijk willen zowel professionele fotografen als amateurs niet zonder perfecte fotografie op reis. Daarom wordt een reisstatief gebruikt. Er zijn verschillende soorten reisstatieven, over het algemeen worden reisstatieven gekenmerkt door een aantal kenmerken, waardoor ze de ideale partner van een fotograaf op reizen zijn.

Reisstatieven zijn vooral geschikt voor mensen die veel reizen en niet zonder scherpe foto’s onderweg willen. Het is daarom belangrijk dat een reisstatief niet te zwaar is en geen last wordt. Bovendien moet het gemakkelijk en snel in koffers en dagelijkse rugzakken passen – het moet een onopvallende dagelijkse metgezel zijn.

Waarom zou ik een reisstatief kopen?

Het bezit en gebruik van een reis heeft vele voordelen. Aan de ene kant is het een goede manier om uw foto’s er mooier en professioneler uit te laten zien. Maar het kan ook op andere manieren nuttig zijn.
Het grootste voordeel van een reisstatief is dat je foto’s gewoon van een hogere kwaliteit zijn. Wanneer u met de hand foto’s maakt, is het gemakkelijk om vage en onscherpe foto’s te maken. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je het later ontdekt en niet de mogelijkheid hebt om het onderwerp opnieuw te fotograferen.

Met een statief kunt u wiebelige foto’s maken en uw camera perfect uitlijnen. Nog een bonus: Als u de zelfontspanner van uw camera gebruikt om u te helpen, kunt u gemakkelijk foto’s van uzelf maken. Dus je hoeft nooit meer met vreemden te praten en ze vragen je om foto’s te nemen.

Als uw statief een panoramakop heeft, kunt u perfecte 360 graden panoramafoto’s maken. De enige met de hand die bijna nooit wordt genomen. Daarnaast heb je als hobbyfotograaf vaak niet de mogelijkheid om veel geld uit te geven aan dure apparatuur. Een reisstatief is daarom een goed en goedkoop alternatief voor een duur studiostatief.

“Hoe zwaarder, hoe stabieler – is helaas een principe dat nog steeds geldig is.
Let op het gewicht dat het statief nog steeds kan dragen (camera, lens, flitser). Het is beter om het gewicht een beetje af te ronden en altijd uit te gaan van de zwaarste lens).
Een goed all-round statief moet worden geleverd met minstens één ultrakorte middenkolom (hoe korter, hoe meer stabiliteit je hebt). Het statief moet eenvoudig te verstellen zijn (beenverlengingen)”.

Reisstatieven zijn ook erg handig en je kunt ze overal mee naartoe nemen. Ze zijn klein, licht en nemen weinig ruimte in beslag in uw koffer.

Wat kost een reisstatief?

Afhankelijk van de uitvoering die u kiest, welk merk u kiest, of het nu gaat om een klassiek driepootstatief, minidriepootje, hoge kwaliteit, licht of iets zwaarder, kunststof, carbon of aluminium driepoot.

Dit alles heeft natuurlijk invloed op de prijs van uw reisstatief. Een carbon reisstatief is natuurlijk veel duurder, maar ook veel lichter en sterker dan een aluminium driepoot.

Zoals bij alle andere producten zijn reisstatieven natuurlijk ook verkrijgbaar in goedkope versies die veel te bieden hebben, maar omgekeerd. Vooral bij statieven gaat kwaliteit meestal gepaard met kosten.

In principe moet het gezegd worden: Besteed een beetje meer, zodat u volledig tevreden bent en er voor een lange tijd iets van heeft. Een algemene prijs voor reisstatieven is nauwelijks mogelijk. De laagste prijsklasse begint bij iets meer dan tien 10 euro, maar ook statiefprijzen kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro.

Reisstatieven onder de 100 euro worden slechts in beperkte mate aanbevolen, omdat hier vooral de materialen en de verwerking worden bespaard. Tussen de 100 en 500 euro worden meestal besteed aan een goed reisstatief.

Wist u dat het niet noodzakelijkerwijs voordelig is om het statief te kopen bij de aankoop van de camera?

Vaak zijn verborgen kosten te vinden in combinatieaanbiedingen, waarbij de prijs van de camera te hoog is voor het statief. Ook is er geen reden om van het cameramerk naar de camera-accessoires te concluderen. Dus als je een Canon-camera bezit, moet je je niet beperken tot het merk Canon als het gaat om statieven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *